Brood

’t VALS PATERKESBROOD

Bier en brood, allebei stevige boterhammen, zegt men in de volksmond. Daarna heb je genoeg, je hebt geen honger meer.
De lekkere tripel Vals paterke stelden we u enkele maanden geleden reeds voor. Vandaag gaan we een stapje verder. Van bier brood maken is een kleine stap. Zo is het Vals paterkesbrood ook geboren, op een koude winteravond tijdens de pauze van de toneelvoorstelling in Geel- Ten Aard. Tussen pot en pint begonnen Kevin Vangenechten van Bakkerij Vangenechten & zn en Ivan Geudens van het Vals paterke een gezellige babbel: “Van dat bier bak ik een brood. En dan maken we zo een stand in de winkel. Dat is ferm zalle!” Het bleef bij een leuk idee. Dat kunnen we ooit wel eens doen dacht Ivan. Tot bakker Peter Steurs brouwer Ivan opbelde met hetzelfde leuke idee: brood bakken met het Vals Paterke. Hierop zei Ivan zeker geen nee, maar hield ook het idee in zijn achterhoofd van die beruchte avond op Ten Aard. Niet veel later kwamen de drie samen en ging het project Vals paterkesbrood van start.
Peter, Ivan en Kevin hebben dan de handen in elkaar geslagen, samen een recept op papier gezet en gevraagd aan de bloemmolens van Geel om eens een proefbak van het brood te maken. Dit proefbaksel bestond uit verschillende soorten brood. Allen met dezelfde smaak, maar met een verschillende afwerking bovenop het brood. Pilsmout er bovenop, een klassieke tijgerpap op basis van water, een tijgerpap op basis van het Vals Paterke, gewoon naturel en nog enkele andere. Na veel proeven door de drie, maar ook familie, vrienden en collega’s kwamen ze unaniem tot het besluit dat het brood met de tijgerpap op basis van het bier de voorkeur kreeg.
Maar wat is nu juist het Vals Paterkesbrood? Het is een donker broodje met een lichte zoete nasmaak. De ingrediënten die gebruikt worden zijn geplette tarwe die een nachtje hebben geweekt in het bier, een samengestelde bruine bloemsoort, zout, broodverbeteraar, een glutenversterker, maltine (moutsiroop), water, het bier zelf en een geheim ingrediënt dat ook in het bier zelf zit. Voor het brood gebakken wordt, gaat er nog een tijgerpap op basis van het bier op. Zo krijgen we een heerlijk bruin broodje dat toch niet te zwaar om te eten is. Ook wordt er een variant met rozijntjes geweekt in Vals Paterke gemaakt.
Om het Vals paterkesbrood te maken was er natuurlijk Vals paterkes-bier nodig. De brouwer van het bier is Ivan Geudens, een rasechte Gelenaar die maar net over de grens met Mol woont. Na tien jaar zweten en zwoegen heeft hij sinds enkele maanden ook zijn aandeel in het Belgische bierleven met zijn Vals Paterke. Het bier bevat 3 moutsoorten en 1 hopsoort. Het is dus een Tripel die met zijn 8,3% toch een verraderlijk alcoholpercentage heeft. De naam Vals Paterke heeft Ivan gehaald uit de serie ‘ Van vlees en bloed’ waarin slager Vangenechten zijn schoonbroer een Vals paterke noemt. Als men het bier proeft zal men zeggen dat het een heel zacht bier is waarin de verhouding zoet-bitter perfect in evenwicht is. Dat is ook hetgeen de bakkers hebben getracht te bekomen.
Waar kan het brood nu eigenlijk gekocht worden? Het brood wordt vanaf vrijdag 28 juni verkocht door de twee bakkers die samen met Ivan de handen in elkaar hebben geslagen om het brood te maken.

-Bakkerij Vangenechten & zn
Elsum 11
2440 Geel (sluitingsdag woensdag en donderdag)

-Bakkerij Peter Steurs
Dr vd Perrestraat 149
2440 Geel (sluitingsdag donderdag)
www.bakkerijsteurs.be

Onze speciale dank aan Bloemmolens Geel